Амстердам, Нідерланди

Країни “Голландія” більше немає. Від 1 січня 2020 року уряд Нідерландів постановив: відтепер країна має лише одну назву, без синонімів. Так її мають називати не лише в офіційних документах, а й у рекламних буклетах. Чому?

Ми звикли ставити між цими двома назвами знак рівняння. І заразом у голові спливає асоціативний ряд: Голандія = тюльпани, канали, вузенькі будиночки, млини… Усе це є невід’ємною частиною “туристичного бренду” країни. Але зовсім не відповідає тому, чим насправді є Нідерланди.

Голандія – не Нідерланди?

Ні. Це лише частина країни. Голандія (Holland) – назва двох із 12 провінцій, з яких складається Королівство Нідерландів: власне, це Північна та Південна Голандія (Noord-Holland, Zuid-Holland). 12 провінцій разом із заморськими володіннями об’єднані в королівство.

Окрім європейських територій, є ще й Карибські Нідерланди – острови Бонейр, Сінт-Естатіус та Саба в Карибському морі. Ще три острови – Аруба, Кюрасао й Сінт-Мартен – мають статус самокерованих держав, але також входять до складу королівства.

Король Нідерландів Віллем-Александр і королева Максима Соррег’єта.

Чому Нідерланди офіційно змінили назву?

Уряд країни вважає, що подвійна назва – по-перше, розмиває імідж країни. Начебто є щось таке офіційне – Нідерланди, і щось туристське з сумнівним іміджем – Голландія із серцем у Амстердамі, з його кварталом червоних ліхтарів із повіями, наркотиками та буйними гулянками. Звісно, туристи туди линуть і до прекрасних музеїв, і подивитися на архітектуру, і відвідати старовинні млини та парк тюльпанів… Але – 19 мільйонів. На рік. Якщо так триватиме й далі, у 2030 до країни вже приїжджатимуть 30 мільйонів людей на рік! (Для довідки – загалом у країні живуть 17 мільйонів).

Амстердам заявив, що не може впоратися з такою кількістю гостей (там навіть підняли туристичний збір за проживання в готелі чи орендованій кімнаті).

Тож у 2019 рада з питань туризму припинила рекламувати традиційні атракції й тепер прагне запросити туристів до менш знаних куточків країни. Це і полегшить життя вже розкручених міст, і дасть більше можливостей для розвитку іншим регіонам.

Щоби змістити фокус із “канали-тюльпани”, Нідерланди навіть впровадили новий логотип країни, без тюльпанів:

Як думаєте, скільки років знадобиться, щоби назва “Голандія” як синонім для “Нідерланди” вийшла з ужитку? І до яких провінцій би ви поїхали, якщо не до Голандії?

Нідерланди чи Голандія?
Tagged on: