Таймлайн (часова шкала, вісь часу) – візуальне відображення послідовності подій. Якщо коротко 🙂 Уперше такий спосіб вивчення історії запропонував німецький науковець Карл Плетц у 1863 році.

Відтоді таймлайни є дуже популярним способом впорядковувати дані, а відколи з’явилися різноманітні програмки, що полегшують цей процес – створення хронологій стало ледь не різновидом мистецтва. Є де розвернутися.

Навіщо вони?

  • щоби створити візуальний конспект, за яким потім легко повторювати;
  • щоби впорядкувати великий масив даних, проаналізувати, побачити зв’язки;
  • щоби вчити дати (так, від цього едутейнмент, тобто навчання через розваги, не рятує);

Як правильно?

Суворих правил створення немає, окрім одного – дотримуватися послідовності подій. Сам відбір матеріалу, який ви включите у хронологію, дизайн тощо – на ваш розсуд.

Подивіться, які різні бувають таймлайни, в принципі, на одну тему (історія Стародавнього Риму)

Мені найбільше подобається те, що кожний може обирати таку конструкцію, яка ідеально підходить саме для його мозку. 


Онлайн-сервіси дають можливість створювати максимально інтерактивні хронології будь-чого, із додаванням фото, відео, аудіо, текстів, посилань. У процессі наповнення таймлайну хочеш – не хочеш, а чимало запам’ятаєш.


От вам кілька прикладів розкішних таймлайнів для натхнення (так і хочеться дописати – не намагайтеся відтворити це вдома, працювали професіонали).


Наш домашній намбер ван – “Горизонтальна історія”. Це агрегатор даних із вікіпедії, який показує, хто з відомих людей коли жив. Дуже цікаво розглядати. 

От приклад дуже простого за дизайном, але зрозумілого таймлайну:

І поступово переходимо до практики 🙂 Можна пороздивлятися, а тоді самостійно виготовити ось таке:

History in Motion – дуже крута штука, але складнувата. На жаль, у мене не вистачає терпіння з нею розібратися 🙁  Там можна створювати анімації – приміром, чийсь бойовий шлях, або якась важлива битва – хто звідки куди наступав-відступав і т.д. Можна додавати фото,відео, тексти.

Наступний сервіс видається мені найбільш зручним, хоч і треба трохи поколотитися, щоби його налаштувати. Зате потім можна робити дуже гарні таймлайни доволі швидко.

Сподіваюся, ці монументальні творіння не викликають паніки. Власне, так само корисним буде таймлайн, намальований олівцем у зошиті або крейдою на дошці 🙂

Успіхів вам, упорядкованості та натхнення!

Що таке таймлайни і як вони допомагають вчити історію