“Карл Маркс і Фридріх Енгельс – не чоловік і дружина, а чотири різні людини!”

Часом географічні знання стають у пригоді доволі несподівано. Вчимося розрізняти, що і як правильно називати, щоби не було незручно перед королевою!

Юні журналісти та решта причетних до використання географічних назв регулярно плутають Ірак з Іраном, Англію з Великою Британією, а Австрію з Австралією.

Це смішно, якщо чесно, і дуже непрофесійно. Тож запам’ятовуємо на майбутнє:

Великобританія просто не пишемо ніколи! Це русизм.

Далі – застосовуємо метод “цибульки”.

Найменша одиниця – Англія. Це країна, що займає більшу частину острова Велика Британія плюс острови Вайт і Сіллі:

Автор: Blank map of Europe (with disputed regions).svg: maixпохідний твір Alphathon /'æɫfə.θɒn/ - Цей файл є похідною роботою від: Blank map of Europe (with disputed regions).svg:, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18497754
Англія

Тож технічно Велика Британія – це назва острова, а не країни. Тому цю назву правильно вживати стосовно країн, розташованих на острові – Англії, Вельсу й Шотландії. Утім, дуже часто її використовують як синонім Сполученого королівства (і більш звичну нам форму назви). Це теж коректно.

прапор
Сполученого королівства

Англія разом зі ще трьома країнами – Шотландією, Вельсом і Північною Ірландією – утворюють Сполучене королівство Великої Британії та Північної Ірландії. Цю державу також можна називати просто Сполучене королівство (United Kingdom). Воно розташоване на Британських островах.

Сполучене королівство Великої Британії та Північної Ірландії

Британські острови – це архіпелаг, який включає острови Велика Британія, Ірландія та низку дрібних островів, зокрема Коронні володіння (Crown dependencies).

Коронні володіння не входять до складу Сполученого королівства й мають власні уряди. Це Нормандські острови Генрсі та Джерсі й о. Мен в Ірландському морі.

Але й це ще не все! Сполучене королівство має ще й 14 Заморських територій. Але це вже зовсім інша історія 🙂

Як правильно – Англія, Британія, Великобританія, Велика Британія?