Україну спіткав другий карантин за два місяці (принаймні, так вийшло в Києві). Але ж вчитися все одно треба! Хоча до канікул залишилося зовсім трошки, пропоную кілька варіантів, як продовжити спілкуватися з учнями і вчитися на відстані.

Звісно, найкраще було би заздалегідь відпрацювати з учнями дистанційне навчання, домовитися, де і як зустрічатися, потренуватися… Ну але що вміть, за спиною не носить. Будемо реалістами – це не останній наш карантин. А з іншого боку, усі варіанти “перевернутого класу” та дистанційних завдань, якщо призвичаїтися, полегшують роботу вчителя та допомагають організовано й швидко виконувати/перевіряти різні завдання.

У цій статті я розкажу лише про відеоконференції, тобто такий собі теле-урок. Головне – пам’ятайте, що більшість дітей звикли до коротких відео-форматів, і “вєщать” півгодини поспіль не варто. Краще давати інформацію дозовано, змінювати типи контенту (наприклад, розповідь у якийсь момент замінити екраном свого комп’ютера, на якому показати, як вирішувати задачу абощо). Також у більшості сервісів можна спілкуватися з учасниками конференції – або прямо у відеочаті, або вони можуть коментувати, поки ви розповідаєте.

Одним словом, спробуйте, вам сподобається, і їм теж!

ZOOM

Одне з найкращих натепер безкоштовних рішень. Для школи підходить просто ідеально! У безкоштовному пакеті:

  • до 100 учасників
  • обмеження для групового чату – 40 хвилин
  • для спілкування один на один – немає обмежень
  • різні варіанти екрану: вчитель на повний екран, галерея – коли всі всіх бачать, можливість показати учням екран свого комп’ютера
  • учасники можуть “піднімати руку”, якщо мають питання чи коментар – тоді ви можете увімкнути їхній мікрофон, щоби всі почули
  • можна зберегти конференцію у відео, аудіо та текстовому форматі (не впевнена, що текстовий працює для української, не тестувала)
  • можна розділити конференцію на кілька “кімнат” для проектної роботи
  • груповий чат, в який можна кидати посилання, скриншоти і т.ін.
  • можна показувати презентацію або “писати на дошці”

Youtube

Якщо у вас є канал на youtube, ви можете провести пряму трансляцію. Її можна записати (або ні). Під час трансляції учасники можуть писати коментарі в чат, але треба трохи приноровитися, щоби одночасно говорити, читати коменти й відповідати.

Discord

Діскорд – це чат для геймерів. Але він неймовірно зручний, “легкий” та з ним уже знайомі всі, хто грає в мережеві ігри.

  • На період пандемії власники ресурсу зробили безкоштовною пряму відеотрансляцію для 50 учасників (зазвичай – безкоштовно для групи до 10 осіб).
  • до чату можна кидати картинки, відео та різні типи файлів
  • можна паралельно демонструвати свій екран

Отут можна почитати детальну інструкцію щодо користування (російською або переключитися на іншу мову, української поки що немає).

Skype

Найочевидніший варіант – відеоконференція.

  • до 50 учасників
  • дуже корисна функція для трансляцій з дому – тут можна “заблюрити” (розмити) те, що позаду вас. Тож можна вести урок хоч на кухні, хоч у ванні 🙂
  • відео можна записати
  • можна показувати екран свого комп’ютера

Учителям Скайп пропонує чимало дуже цікавих способів організації освітнього процесу – від гри у Mistery Skype (де можна влаштувати батл між двома класами) до запрошення на зустріч фахівців з будь-якого куточка світу, проектів колаборації, віртуальних екскурсій тощо. Подивитися, що там є цікавого, можна тут.

Facebook Messenger

Фейсбук дозволяє зробити відеодзвінок групі з одразу 50 користувачів, тому його також можна використовувати для живого спілкування з класом.

Звісно, на початку це все виснажує: діти сперечаються, яка платформа краще, важко тримати увагу аудиторії по той бік екрану, можуть бути проблеми з інтернетом, щось не виходить так, як було задумано… Але варто це сприймати з гумором і як трамплін для наступних разів. Далі всі звикнуть, опанують нові форми й способи спілкування, і коли нас знову заскочить вірус чи ще якась біда – ви будете готові!

Пишіть у коментах, яка платформа вам подобається найбільше і чому!

Вчимо дистанційно: корисні ресурси