Утворенню Візантії та її розвитку у підручнику за 7 клас приділено 10 сторінок – це і військові справи, і політика, і культура, і побут. Утім, насправді такої держави – не існувало… Ну, формально 🙂

Цікаво розібратися?

От що читаємо на початку вивчення теми в підручнику (автори – О. Гісем та О. Мартинюк):

Народження Візантії. Візантійську імперію історики називають «золотим містком» між Стародавньою історією та Новим часом. У «темні віки» Раннього Середньовіччя візантійці зберегли досягнення античної культури та, поєднавши їх з ідеалами християнства, передали сусіднім народам.

На місці давньої грецької колонії Візантій римський імператор Константин  І Великий у 330 р. заснував нову столицю Римської імперії — місто Константинополь.

А от енциклопедія історії України зазначає, що ця назва є умовною:

ВІЗАНТІЯ, Візантійська імперія – умовна назва середньовічної д-ви, що була наступницею сх. ч. колиш. Рим. імперії (див. Рим Стародавній), введена істориками у 18 ст. Утворена від назви колиш. мегарської колонії Візантій на узбережжі Босфору Фракійського (нині протока Босфор), на місці якої імп. Константин I Великий 326 заснував м. Константинополь, куди 330 було перенесено з Рима столицю Рим. імперії.

395 імперія була розділена на Зх. Римську зі столицею в Римі й Сх. Римську (Візантійську) зі столицею в Константинополі. 476 Зх. імперія офіційно припинила своє існування, а Сх. збереглась, її продовженням стала середньовічна д-ва, імператори й верхівка якої наполягали на держ. і культ. спадкоємності від Рим. імперії, називали країну Романією, а себе – ромеями (римлянами), до 8 ст. держ. мовою тут залишалася латина. На Русі її іменували Грец. країною, її жителів – греками, бо вже у 9 ст. всі вони розмовляли грец. (середньовічною) мовою.

Церква Святої Ірини – найстаріша зі збережених християнських церков Константинополя

Дуже цікаво про цей період розповідає курс на Арзамасі “Візантія для початківців” (рос.мова, История, искусство, музыка, суеверия, войны и интриги Византийской империи, а также лекции Сергея Иванова о литературе Византии ).

Зі школяром можна почитати розділ “Самые важные факты о Византии”.

Мапа Візантії у 1180 році

Окрім дослідження історії розвитку та занепаду Східної Римської імперії, можна заглибитися і в її культуру – надзвичайно цікаву!

Приміром, послухати музику, що збереглася дотепер:

Або подивитися документальний фільм про естетику візантійського мистецтва Він начитаний дуууже повільно, але якщо збільшити швидкість у два рази, виходить динамічне 10-хвилинне відео :).

А як щодо поринути в особливості архітектури та дізнатися про ноу-хау візантійців – парусний купол?

Відео англійською, можуть бути складнощі з термінологією, але загалом із картинок усе зрозуміло:

От іще одне відео, англійською (є субтитри):

Найважливіше, що потрібно знати про Візантію