От я завжди голосую за максимальне “проживання” історії. Оскільки у мене професійне захворювання істориків – склероз, можу на собі експериментувати, що краще запам’ятовується 🙂

Поки що цікаві історії виграють зі значним відривом.
Наприклад, кінець ХХ століття, Німеччина. Кілька років тому впала Берлінська стіна, світ змінився. Як у них там? Що їх непокоїть, які нові проблеми з’явилися – чи старі зникли? А тепер уявіть це “очима іншопланетянина”, а не людини, яка народилася й виросла у відблисках комунізму. 

East German students sit on the Berlin Wall at the Brandenburg Gate in front of border guards in November 1989.
UNIVERSITY OF MINNESOTA INSTITUTE OF ADVANCED STUDIES / U.S. NATIONAL GUARD

Домашнє завдання на вихідні (ну як на вихідні – там 74 серії): подивіться аніме “Монстр” (про японського лікаря в Німеччині та різнокаліберних маньяків) та напишіть есе про японців, німців, стереотипи, моральні та етичні стандарти. І маньяків!

Я серйозно, між іншим!  Аніме створили за мангою Наокі Урасави і фанати вважають його одним із найкращих. Рейтинг серіалу 18+ через жорстокість, але старшокласників це зазвичай не спиняє :). Історія починається у Дюссельдорфі у 1986 році, і дуже цікаво спостерігати не лише за сюжетом, а й за тлом, на якому розгортаються події.

Всесвітня історія: ви за німців чи за японців?
Tagged on: